Καλώς Ήλθατε!

Η αγάπη μου για το παρελθόν είναι γνωστή σε εκείνους που με γνωρίζουν προσωπικά. Το ενδιαφέρον μου αφορά πολλά και διάφορα, όπως θα καταλάβετε από τους τίτλους του μενού. Το ιστολόγιο δημιουργήθηκε με την επιθυμία, να μπορεί να θυμίσει τα όσα έχουμε ξεχάσει με την πάροδο του χρόνου. Αφορά ανθρώπους που είναι από 30-40 ετών περίπου, και θέλουν να ξαναθυμηθούν για λίγο τα παιδικά και τα εφηβικά τους χρόνια.

Καλό σας ταξίδι!

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Τίτλοι τέλους για το περιοδικό PC Master

Αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από ένα κάλεσμα στα όπλα! Η κατάσταση στο αγαπημένο μας περιοδικό ήταν φθίνουσα εδώ και αρκετό καιρό, πριν ακόμη διαδεχθώ τον μέγιστο Κουβόπουλο. Κάτι η τεράστια διείσδυση του ίντερνετ στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, κάτι η οικονομική κρίση που χτύπησε και τον χώρο των εκδόσεων αλλά, πολύ περισσότερο, τον χώρο τη διαφήμισης, έχουν φτάσει πλέον τα πράγματα στο απροχώρητο. 


Η Compupress, σεβόμενη την πολυετή ιστορία του PC Master στον χώρο των PC games αλλά και το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό αποτελεί τη μοναδική πρόταση για όσους λάτρεις του εντύπου έχουν απομείνει, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια εδώ και αρκετά χρόνια να διατηρήσει το PC Master στην αγορά, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και η οικονομική αιμορραγία που προκαλεί το συγκεκριμένο έντυπο, κυρίως λόγω της στροφής της πλειονότητας των αναγνωστών στο δωρεάν ιντερνετικό περιεχόμενο αλλά και (κυρίως) λόγω της αντίστοιχης "στροφής" της διαφήμισης στις διαδικτυακές ατραπούς προβολής, δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί.

Έτσι η διοίκηση αποφάσισε να ολοκληρώσει αυτήν την "περιπέτεια" στον χώρο του PC gaming μετά από 26 ολόκληρα χρόνια, με τους "τίτλους τέλους" να πέφτουν στο μεθεπόμενο τεύχος, υπ αριθμόν 305. Επειδή όμως κανείς μας, συμπεριλαμβανόμενης της διοίκησης, δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από μία τόσο δυσάρεστη εξέλιξη σε ένα περιοδικό που μας κράτησε συντροφιά για τόσα χρόνια και με το οποίο περάσαμε τόσο όμορφα, είτε ως αναγνώστες είτε ως εργαζόμενοι σε αυτό, αποφασίστηκε από τους ιθύνοντες να δοθεί μία ευκαιρία στους φίλους του PC Master να το "διασώσουν". 

Στην ουσία εκπονήθηκε ένα νέο, ιδιαίτερα ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, μοντέλο το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις συνδρομές. Εν ολίγοις ο μόνος τρόπος να συνεχίσει πλέον το PC Master είναι να μετατραπεί σε αποκλειστικά συνδρομητικό έντυπο, χωρίς κυκλοφορία στο περίπτερο. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί σημαντικά το "τιράζ" (δηλαδή ο αριθμός των τευχών που τυπώνονται) και θα παρακαμφθεί και το πρακτορείο διανομής, δύο παράγοντες οι οποίοι αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του κόστους παραγωγής κάθε τεύχους και έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα της έκδοσης. Επιπλέον ο κάθε αναγνώστης θα λαμβάνει στο σπίτι του το περιοδικό, χωρίς να χρειάζεται να "ξεροσταλιάζει" κάθε μήνα στο περίπτερο ή στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς του, κάτι που πιστεύω ότι θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τους φίλους του περιοδικού στην επαρχία. 

Όλοι μας γνωρίζουμε τη δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος και γι αυτόν το λόγο το αφήσαμε κατά μέρους μέχρι, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή. Ο Έλληνας δεν δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε συνδρομητικά μοντέλα και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό, καθώς πρόκειται για μία αρκετά σημαντική δέσμευση από μέρους του και, ίσως, ακόμη και περιορισμό στην ελευθερία επιλογής του. Όμως ο gamer έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια και ότι δεν φοβάται τη δέσμευση και ότι στηρίζει χωρίς όρους αυτό που αγαπάει. Θέλετε και παραδείγματα; Από τη μία τα συνδρομητικά MMOs και από την άλλη το crowdfunding. 

Έτσι το μόνο που έχουμε να κάνουμε όλοι όσοι αγαπάμε το PC Master είναι να κάτσουμε και να συλλογιστούμε αν είμαστε περισσότερο μέσοι Έλληνες ή αν είμαστε περισσότερο gamers. Είμαστε διατεθειμένοι να δεσμευτούμε απέναντι στο αγαπημένο μας περιοδικό ή θα το αγνοήσουμε και θα το αφήσουμε να έχει την τύχη τόσων και τόσων εκδόσεων του χώρου τα τελευταία χρόνια; Θα κάνουμε "back" σε αυτό το ιδιότυπο "kickstarter" ή νιώθουμε ικανοποιημένοι με τα τεύχη που έχουμε ήδη συγκεντρώσει στη βιβλιοθήκη μας εδώ και δυόμιση δεκαετίες; 

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Βάσει της ανάλυσης που έκανε η διοίκηση, το PC Master θα καταστει βιώσιμο (όχι κερδοφόρο αλλά όχι και ζημιογόνο, εν ολίγοις απλώς θα βγάζει τα έξοδά του) με έναν αριθμό συνδρομητών που θα κυμαίνεται από τους 1500 κατ' ελάχιστον και πάνω, με τους 2000 συνδρομητές να το βγάζουν εντελώς έξω από τα "κόκκινα". Βάσει των πωλήσεων, ο αριθμός αυτός είναι απόλυτα εφικτός αν όλοι οι φίλοι του περιοδικού αποφασίσουμε να δεσμευτούμε να το στηρίξουμε, αντί να το "κυνηγάμε" κάθε μήνα στο περίπτερο. Μιλάμε πάντα για τον αριθμό σελίδων και το κόστος που έχει σήμερα, για οτιδήποτε περισσότερο θα πρέπει να διασωθεί πρώτα και να το δούμε στη συνέχεια. 

Πριν κλείσω θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι. Επειδή δημοσιεύω εγώ αυτό το post, θέλω να τονίσω ότι δεν κρύβεται καμία ιδιοτέλεια και κανένα προσωπικό όφελος πίσω του. Είτε κλείσει το περιοδικό είτε συνεχίσει να εκδίδεται, εγώ προσωπικά δεν επηρεάζομαι επαγγελματικά στο ελάχιστο. Ο μοναδικός λόγος που δημοσιεύω αυτό το post είναι επειδή σέβομαι τη μακρόχρονη ιστορία του περιοδικού και θα με "πονούσε" πολύ να κλείσει το μοναδικό gaming περιοδικό που έχει απομείνει στη χώρα μας, ακόμη και αν δεν εμπλεκόμουν εγώ προσωπικά σε αυτό. Από εκεί και πέρα θα ήθελα ν' ακούσω και τις δικές σας απόψεις στο θέμα αλλά και να δω πόσοι από εσάς προτίθεστε να μας στηρίξετε σε αυτήν την τελευταία προσπάθειά μας.

Τέλος θα ήθελα να ζητήσω μία τεράστια χάρη απ' όλους. Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και κρίνει το μέλλον ενός περιοδικού με πορεία 26 ολόκληρων ετών πίσω του, θα παρακαλέσω τα όποια σχόλια να παραμείνουν σχετικά με το θέμα και οι τυχόν κινδυνο/καταστροφο/συνομωσιολόγοι να τρολάρουν κάπου αλλού και όχι στο συγκεκριμένο post. Σας ευχαριστώ θερμά όλους.
http://www.pcmaster.gr/forum/viewtopic.php?f=13&t=39299